• 021.411.44.44
  • 0737.23.44.44
  • 031.413.44.44
  • 0372.27.44.44

Cos de produse

(Nici un produs in cos)

Istoric saune

 

 SCURT ISTORIC DESPRE SAUNE

Istoric saune

Sauna Finlandeza

Toate inregistrarile istorice ne arata ca in Finlanda s-a construit prima sauna. Acum mai bine de 2000 de ani, aceasta era o sauna cu lemne. Primele saune finlandeze erau locasuri sapate in coline. In timp ele au fost construite pe pamant folosind busteni de copaci. Pietrele erau incinse intr-un camin de piatra cu foc de lemne. Fumul umplea incaperea si incalzea aerul.

Odata ce temperatura atingea nivelul dorit, fumul era evacuat si se putea intra in sauna. Mirosul de lemn ars inca persista si era parte a ritualului de curatire. Acest tip de sauna traditionala cu fum a fost denumit savusauna, care in finlandeza inseamna sauna cu fum

 
   


Cum a evoluat sauna


In cele din urma sauna a evoluat si se folosea o soba metalica cu lemne dotata cu horn, numita kiuas. Temperatura aerului in sauna se situeaza in jur de 70-80°C dar uneori depaseste 90°C intr-o sauna traditionala finlandeza.

Vaporii de abur, numiti löyly se formau turnand apa peste pietrele incinse. Aburul si caldura produsa ii facea pe cei prezenti sa transpire eliminandu-se astfel impuritatile si toxinele din organism. Finlandezii de asemenea foloseau legaturi de nuiele de mesteacan pentru a-si lovi pielea si a creea o stimulatie sporita a porilor si celulelor. Finlandezii de asemenea foloseau sauna ca un loc de curatare a mintii, intinerire si improspatare a spiritului, si de pregatire a mortilor pentru ingropare.

Sauna era o parte importanta a vietii cotidiene, si familiile se imbaiau impreuna in sauna lor de acasa. Cei de sex diferit in general nu intra impreuna in sauna publica in zilele noastre, desi unele grupuri de prieteni cateodata o fac. Bineinteles sauna a fost la inceput un loc al universului mistic unde diferentele de sex nu existau. Deoarece sauna era adesea cea mai curata incapere si avea apa la dispozitie, femeile finlandeze uneori nasteau in sauna.

                                                                                                                Saune - Clasificare articolul urmator »

                                        

Descarca de aici catalogul CALOR

Adauga datele tale de contact mai jos si primeste catalogul CALOR pentru 2008-2009 la adresa de e-mail specificata.


 

Social plugin

Aboneaza-te la newsletter

Adauga datele tale de contact mai jos si primeste noutati CALOR prin email


 

Gaseste solutiile CALOR