• 021.411.44.44
  • 0737.23.44.44
  • 031.413.44.44
  • 0372.27.44.44

Cos de produse

(Nici un produs in cos)

Proiectare - Dimensionare Panouri Solare Apa Calda Menajera

Proiectarea Instalatiilor Solare

Dimensionarea sistemelor solare pentru apa calda menajera

Dimensionarea sistemului solar pentru apa calda menajera difera in mod substantial de cea a cazanului si a boilerului cazanului. Instalatia solara este o sursa suplimentara si, prin urmare, trebuie sa reprezinte doar o sursa de economisire, si nu de asigurare a confortului. Din acest motiv, sunt neglijate, in general, valorile maxime ale consumului zilnic.

Fiecare aplicatie a sistemului termic are un anumit profil anual si saptamanal de consum apa calda menajera care trebuie luat în calcul în scopul unei dimensionari corecte a sistemului solar.
Sunt utilizate urmatoarele tabele de factori indicatori ai consumului de apa calda menajera.

Profil de consum ACM anual

profil consum anual ACM

Profil de consum ACM saptamanal

profil consum saptamal ACM

Calcularea numarului de panouri solare necesare si a dimensiunii boilerului solar

Dimensionarea sistemului termic solar

Odata cunoscute necesarul de energie lunara, distribuirea anuala si cea saptamanala a acestuia in functie de tipul de aplicatie, se poate consulta graficul de mai jos pentru a calcula suprafata in metri patrati a panouri solarelor, precum si dimensiunea boilerului solar. Se introduce in grafic valoarea corecta a necesarului zilnic, aceasta obtinandu-se prin impartirea necesarului real la factorul de pozitionare a panouri solarelor in baza tabelului de azimut – inclinare. Cu alte cuvinte, o pozitionare „buna” sau „proasta” comparativ cu situatia panoului solar orizontal se traduce printr-o sporire sau reducere virtuala a necesarului termic.

Acest lucru determina, in mod evident, o crestere sau o scadere a numarului de panouri solare calculat cu ajutorul graficului de mai sus. Suprafata necesara se calculeaza prin intersectarea liniei verticale (valoarea corecta a necesarului) cu linia curba a zonei climatice respective:
- Bucuresti 1400-1600 W/m2
- Deva 1200-1400 W/m2
- Suceava 1100-1250 W/m2

Zonele mai insorite necesita, evident, suprafete mai mici de panouri solare. Dimensiunea boilerului solar se calculeaza prin intersectarea liniei verticale (valoarea corecta a necesarului) cu linia curba corespunzatoare:
- Curba pentru variabilitate ridicata a consumului saptamanal
- Curba pentru variabilitate scazuta a consumului saptamanal

Profilurile mai regulate ale consumului saptamanal pot fi mai bine „amortizate” prin intermediul unui boiler solar cu dimensiuni marite. Daca, in schimb, profilul consumului anual este neregulat, acesta nu mai poate fi „amortizat”.

Verificarea solutiei de dimensionare sistem termic solar

Procedura prezentata in aceasta sectiune se bazeaza pe ipoteza conform careia randamentul lunar este constant la 45 % pe intreaga durata a anului, fapt valabil doar daca:
- Se utilizeaza panouri solare plane
- Instalatia nu este supradimensionata in mod excesiv sau energia solara lunara obtinuta nu depaseste valoarea energiei necesare in luna respectiva (situatie intalnita des in timpul verii).

La finalul procedurii de dimensionare, va sfatuim sa efectuati verificari lunare pentru a evalua astfel absenta unei eventuale supradimensionari care ar anula ipoteza procedurii aplicate, fapt ce va permite in plus sa calculati valorile de acoperire lunara si anuala care se pot obtine. Daca din tabel rezulta ca pentru mai multe luni valoarea de acoperire depaseste 100%, se vor repeta calculele luanduse in considerare o suprafata mai mica a panourilor solare.

Datele din tabelul urmator sunt necesare in verificarile pe care trebuie sa le efectuati.

Calcul dimensiuni sistem solar

Unde FM reprezinta necesarul lunar nominal.

« articolul anterior Panouri solare - Proiectare Panouri solare - Proiectare articolul urmator »
 

Proiectare - Dimensionare Panouri Solare Apa Calda Menajera - detalii

Descarca de aici catalogul CALOR

Adauga datele tale de contact mai jos si primeste catalogul CALOR pentru 2008-2009 la adresa de e-mail specificata.

 

Social plugin

Aboneaza-te la newsletter

Adauga datele tale de contact mai jos si primeste noutati CALOR prin email

 

Gaseste solutiile CALOR