• 021.411.44.44
  • 0737.23.44.44
  • 031.413.44.44
  • 0372.27.44.44

Cos de produse

(Nici un produs in cos)

Articole similare cu Sistemul solar termic - GRUP DE CIRCULATIE:

Sistemul solar termic - GRUP DE CIRCULATIE

Grup de circulatie

Grupul de circulatie, pe langa faptul ca permite agentului termic solar sa curga in instalatii cu circulatie fortata, indeplineste si o serie de alte functii foarte importante pentru punerea in functiune si controlul corect al sistemului. Pentru instalatia casnica tipica, absorbtia electrica a unitatii de circulare variaza intre 40 si 100 W. Materialele din care este fabricata pompa circuitului primar trebuie sa f ie compatibile cu agentul termic solar utilizat. In general, se folosesc pompe proiectate pentru instalatii de incalzire, care produc debite mai mari decat necesarul, mai ales pentru instalatiile mici.

Printre functiile cele mai importante ale grupului de circulatie gasim:
- posibilitatea de a citi si regla valoarea debitului (de 15 l/h pe m2 in regim Low flow si 50 l/h pe m2 in regim normal)
- posibilitatea de a conecta un vas de expansiune si un grup de siguranta
- posibilitatea de a citi temperatura de tur si retur de la campul colector

Schema grup circulatie agent termic

Retur (rece)

1 Supapa de inchidere

2 Supapa de umplere

3 Pompa

4 Supapa anti-reflux

5 Termometru

6 Manometru

7 Supapa de siguranta

8 Contor volumetric

9 Vas de expansiune

Retur (cald)

10 Supapa de inchidere

11 Termometru

Schema sistem termic cu panouri solare

Tipuri de grupuri de circulatie

In functie de tipul de unitate de circulare distingem:
- grupuri de circulatie cu punct fix
- grupuri de circulatie modulante

Grupurile de circulatie cu punct fix  functioneaza intotdeauna la aceeasi turatie (deci cu acelasi nivel de absorbtie si acelasi debit), pe cand turatia pompei grupurilor de circulatie modulante poate varia (ceea ce presupune niveluri de absorbtie si debite variabile).

Timpul de actionare al grupului de circulatie scade in zilele innorateVariatia debitului se realizeaza treptat, pentru a mentine un ΔT programat intre panou solar si boiler solar. In cazul in care, din cauza diminuarii expunerii la lumina solara, diferenta de temperatura scade sub valoarea programata, reglarea solara reduce turatia pompei. Astfel este redus si debitul in circuitul panourilor solare, pentru a mentine diferenta de temperatura la un nivel operational. Acest sistem termic are avantajul de a capta mai multa energie solara in conditii de expunere redusa la lumina solara (obisnuita in timpul iernii sau la latitudini cu expunere redusa) si de a reduce cheltuielile electrice pentru unitatea de circulare. Dezavantajele sunt costurile mai mari (atat pentru unitatea de circulare, cat si pentru sistemul de control), care nu intotdeauna sunt justificate de nivelul de economie energetica care poate fi obtinut, mai ales la latitudini cu expunere medie anuala la lumina solara ridicata.

OBSERVATIE: Energia electrica absorbita de unitatea de circulare are un cost care trebuie avut in vedere la amortizarea instalatiei solare. In Italia, majoritatea instalatiilor solare casnice obisnuite (cu 2-6 colectoare) utilizeaza unitati de circulare cu punct fix de 40 Watt. Intr-o zi de vara obisnuita, unitatea de circulare ramane in functiune 6-8 ore, in timp ce iarna functioneaza aproximativ 2-4 ore, in cazul unei perioade de functionare totale de aproximativ 1.200-1.700 ore pe an. Unitatea de circulare va consuma intre 50 si 70 kWh/an. Costul anual al energiei electrice (tinand cont de tariful tipic de 0,26 euro/kWh) este de aproximativ 13-18 euro.

 

<<< Sistemul solar termic - UNITATEA DE COMANDA
Sistemul solar termic - ACCESORII >>>
 

Sistemul solar termic - GRUP DE CIRCULATIE - detalii

Descarca de aici catalogul CALOR

Adauga datele tale de contact mai jos si primeste catalogul CALOR pentru 2008-2009 la adresa de e-mail specificata.

 

Social plugin

Aboneaza-te la newsletter

Adauga datele tale de contact mai jos si primeste noutati CALOR prin email

 

Gaseste solutiile CALOR